Vabim Vas, da si preberete dopis, ki smo ga kot Odprto pismo posredovali na vse parlamentarne poslanske skupine, z namenom, da od njih pridobimo odgovore in njihova stališča. Trenutno ena izmed perečih problematik, ki so jih izpostavili delavci, člani sindikata je neenako plačilo regresa za prehrano ter povrnitve stroškov za prevoz na in z dela, povrnitev stroškov za prevoz na in z dela ter osnovne bruto plače zaposlenih delavcev v gospodarstvu.

Na poslanske skupine smo posredovali Odprto pismo iz razloga, ker smo se v preteklosti že obrnili na Ekonomsko socialni svet, prav tako pa smo o nepravilnostih in kršitvah delovnopravne zakonodaje obveščali »velike sindikate« (med drugim tudi SKEI, ki deluje pod krovno organizacijo ZSSS), vendar brez uspeha. Nekaterim se, tako izgleda, ne ljubi odgovarjati na pomembna vprašanja, nekateri pa so le navidezni predstavniki ljudstva. Takšna pač je realno stanje v naši državi.

Treba je poudariti, da že od nastanka tega sindikata, od ustanovitve 1994 (takrat smo delovali pod drugim imenom KNSS Neodvisnost podravske regije) javno opozarjamo na nepravilnosti in nezakonitosti. Že od ustanovitve naprej smo se trudili in apelirali na predstavnike ljudstva v parlamentu, prirejali tiskovne konference, na katerih smo podrobno opisovali, na dokazanih primerih kršitve in nezakonitosti, ki so se in se še dogajajo delavskemu razredu. Skratka, bili smo dosledni v boju za delavske pravice.

Leta 2004 smo vodili najgrozovitejšo stavko v svobodni Sloveniji. Če bi nam delavski razred v naših prizadevanjih sledil in nas upošteval, bi danes zagotovo bila minimalna plača veliko višja kot je in zagotovo niti ena osnovna bruto plača ne bi bilo pod minimalno plačo!

Vendar sami ne zmoremo, potrebno je strniti vrste in se priključiti sindikatom. Za vzgled si vzemite npr. sindikat FIDES – Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, v katerega so vključeni malodane vsi zaposleni. In poglejte njihove uspehe, ker je njihovo članstvo številčno in zna stopiti skupaj, ko je to potrebno. Tudi vi, zaposleni v gospodarstvu lahko dosežete vse kar si zadate, vendar ne posamično temveč združeni skupaj v množico, v Sindikate Podravja.

Do sedaj nam je na naše odprto pismo odgovorila zgolj Poslanska skupina Nova Slovenija – krščanski demokrati. Za odgovor se jim zahvaljujemo.

Sindikalni pozdrav, Predsednik Milan Mesarič